Zone 3: Voedselbosweide, hooiland en wadi

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zone 3 bestaat uit een voedselbosweide met een wadi en hooiland. De voedselbosweide is een voedselbos dat zo ontworpen is dat het in de toekomst een halfopen karakter zal hebben. De hoge boomlaag bestaat uit walnoot en tamme kastanje. In de lage boomlaag groeien allerlei fruitsoorten(o.a. appel, peer, kweepeer, kers, perzik en abrikoos) , hazelaar en amandel. In de struiklaag staan diverse soorten fruit(o.a. Honingbes, zwarte bes, braam, japanse wijnbes, kornoelje) en stekelige struiken als meidoorn en sleedoorn die de bomen tegen vraat beschermen. Ook staan er voederbomen die geknot worden en als veevoer dienen.

De bomen zijn in rijen geplant zodat er tussen deze rijen begraasd kan worden. Op dit moment gebeurt dat door geiten en ganzen. De begrazing wordt zo gepland dat het gras voor korte tijd intensief begraasd wordt zodat het daarna weer lange tijd kan herstellen. Op deze manier hebben de dieren iedere dag een vers stuk weide en kan het gras optimaal herstellen.

Door de voedselbosweide loopt een wadi, dit is een greppel met om de dertig meter een poel. De wadi dient om bij natte periodes het overschot aan water op te vangen en te laten infiltreren in de normaal gesproken wat drogere delen van het landschap. In droge periodes gebruiken we de wadi juist om het land vochtiger te maken door er water in te pompen uit een bron. Tevens dient de wadi als habitat voor allerlei waterplanten en dieren.

Het zuidwestelijke deel van zone 3 hebben we in gebruik als hooiland. Hier maken we op traditionele manier hooi om de geiten in de winter mee te voeren en tegelijk een bloem en kruidenrijke vegetatie te laten ontwikkelen.

Zone 3