Permacultuurontwerp en -advies

Wil jij ook…

  • Een (groot) deel van je eigen voedsel produceren?
  • Een gezonde tuin vol met leven?
  • Een tuin die een gezonde, natuurlijke en duurzame levensstijl mogelijk maakt?
  • Zelfvoorzienend leven?
  • Een voedselbos?
  • Een permacultuurtuin?

En je hebt een tuin, maar…

  • Je weet niet waar je moet beginnen.
  • Je weet niet hoe je van deze droom werkelijkheid maakt.
  • Je zit met veel vragen.

Een permacultuurontwerp geeft je een plan voor het realiseren van deze visie op een manier die past bij jouw specifieke situatie en wensen.

Een permacultuurontwerp…

  • Zorgt ervoor dat je met vertrouwen je droom kunt omzetten in werkelijkheid.
  • Creëert overzicht en duidelijkheid over hoe je dit moet aanpakken.
  • Zorgt ervoor dat de oplossingen die je kiest passen bij je omstandigheden, waardoor de kans op teleurstellingen, verspilde moeite en verspild geld een stuk kleiner wordt.

Zo kun je met een goed gevoel gezond voedsel produceren op een manier die…
  • Een positief effect heeft op de natuur in en buiten je tuin.
  • Je geld bespaart.
  • Jou en je omgeving meer veerkrachtig maakt in momenten van crisis.

IMG_8289Mijn naam is Arthur Buitelaar en ik kan je helpen bij het maken van een permacultuurontwerp voor je tuin.
Ik heb tien jaar ervaring met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van permacultuursystemen bij permacultuurboerderij Het Moeras. Daarnaast ben ik in het bezit van meerdere permacultuurontwerp-certificaten (2014 Permacultuurschool Nederland, 2016 Online PDC Geoff Lawton), heb ik de jaarcursus Ecologie en Beheer van het Nederlandse landschap gevolgd (2015) en heb ik enorm veel passie voor het regenereren van de natuur door het creëren van habitats geschikt voor de mens en zoveel mogelijk andere levende wezens.

Wat zijn de mogelijkheden?

We beginnen altijd met een adviesbezoek/intake. Daarna kunnen we kijken wat het best aansluit op je/jullie wensen. Een conceptontwerp, een schematisch ontwerp of coaching. Prijzen zijn op aanvraag. Neem contact met me op en vertel me je wensen, dan maak ik een offerte op maat.

  • Adviesbezoek
  • Conceptontwerp
  • Schematisch ontwerp
  • Coaching

Kijk hieronder voor een omschrijving van de verschillende opties.

Adviesbezoek/intake

Ik kom twee uur op locatie langs. Vooraf stuur ik een vragenlijst op om alvast meer te weten te komen over je/jullie visie, doelen en situatie. Vooraf aan het bezoek verzamel ik al zoveel mogelijk achtergrondinformatie over de locatie.

Tijdens het bezoek gaan we samen zitten om kennis te maken en je/jullie wensen en vragen te bespreken. Vervolgens maken we een ronde door de tuin om de nodige observaties te maken.

Na het bezoek zijn er twee opties: een adviesrapport of een vervolgafspraak voor het maken van een ontwerp.

Kies je om verder te gaan voor een concept of schematisch ontwerp, dan maken we een vervolgafspraak voor een ontwerpdag. Kies je ervoor om het bij een adviesbezoek te laten, dan maak ik een rapport met adviezen, tips, ideeën, vervolgstappen en relevante informatiebronnen voor zelfstudie.

Conceptontwerp

Een conceptontwerp geeft globaal weer op welke manier je/jullie visie en doelen het best gerealiseerd kunnen worden op deze locatie. Het is de basis waar alle verdere ontwikkelingen en vervolgstappen uit voort kunnen vloeien.

Voor het maken van een concept ontwerp kom ik een hele dag, of twee dagdelen langs. Op deze dag gaan we eerst bezig met het helder krijgen en op papier zetten van jullie visie en doelen. Vervolgens gaan we in de tuin de nodige observaties maken, we kijken naar bodem, water, microklimaat, aanwezige planten en andere factoren. Hierna zetten we een aantal concepten op papier en kiezen hier de beste ideeën uit.

Thuis maak ik vervolgens een rapport met een samenvatting van de visie en doelen, de gemaakte observaties en een omschrijving van het concept ontwerp. Daarnaast werk ik het conceptontwerp verder uit op een plattegrond.

Hierboven zie je een aantal voorbeelden van concept ontwerp plattegronden. In een concept ontwerp zie je wat de beste indeling is om je visie te verwezenlijken op een manier die past bij de unieke omstandigheden van je tuin. Het ziet er misschien simpel uit, maar een concept ontwerp bevat de belangrijkste ideeën en uitgangspunten waarmee je de verdere details met vertrouwen kunt invullen.

Naast deze plattegrond bevat een concept ontwerp ook een uitgebreid rapport met veel informatie die ik over het perceel heb verzameld en heb geobserveerd zoals bodemeigenschappen, waterhuishouding, geologie en historie van de omgeving, microklimaat patronen en vegetatie. Hiermee leer je je tuin beter begrijpen waardoor je betere keuzes kunt maken en meer mee kunt bewegen met de natuurlijke processen die zich in je tuin afspelen.

Schematisch ontwerp

Voor een schematisch ontwerp werk ik het conceptontwerp uit in meer detail. In een schematisch ontwerp staan de belangrijkste elementen zoals beplanting en infrastructuur op schaal op de plattegrond. Ook is het rapport uitgebreider met informatie over aanleg en onderhoud.

Coaching

Wil je delen van het ontwerp in meer detail uitgewerkt, of verdere begeleiding na het ontvangen van het ontwerp? Of wil je geen ontwerp, maar alleen advies, tips of begeleiding? Dan kun je me ook inschakelen als coach op uurbasis.

Contact

arthurbuitelaar@gmail.com

06 36 32 44 45